top of page

TASCA 14: VAIXELL DE GREENPEACE A LA VISTA!

(Atenció: aquesta activitat es realitzarà dintre de la matèria d’anglès)

imatge activotat 14.jpg
Properament, farem una connexió en directe amb la tripulació d’un vaixell de Greenpeace. Què us agradaria preguntar-li? Us agradaria poder-los fer una entrevista? Però, primer de tot...
 
Què és una entrevista?
 
És un text que resumeix la conversa que han tingut dues persones (l’entrevistadora i l’entrevistada). Ha d’estar pensada i ben estructurada, seguir un ordre lògic en les preguntes i no barrejar temes.
 
Què es pretén amb una entrevista?
 
Donar a conèixer les opinions de la persona entrevistada. Així doncs, cal fer preguntes interessants per tal que no sigui monòtona.
Estructura de l’entrevista
 
En primer lloc, cal extreure el titular del cos de l’entrevista. Es tracta d’una frase, el més curta possible, que resumeixi la idea principal de l’entrevista.
 
Seguidament caldrà aportar una petita presentació de la persona que entrevistem que l’anomenarem “entradeta”. Heu de pensar que els lectors i lectores pot ser que no la coneguin, per tant, sempre serà necessari fer cinc cèntims de la “vida i miracles” d’aquella persona. Ha de ser breu, de dues a quatre línies, no més llarga.
 
I, per últim, el cos de l’entrevista, és a dir, les preguntes. Dins d’una entrevista podem trobar dos tipus de preguntes:
  • Preguntes obertes: permeten a l’entrevistat/da respondre les preguntes amb llibertat. Per exemple: “Què pensa vostè de ”.
  • Preguntes tancades: són preguntes molt més concretes. Serien, per exemple, les preguntes de resposta múltiple (com ara “Quina és la seva estació de l’any favorita? La primavera, l’estiu, la tardor o l’hivern?” o les de tipus “Quants anys porta fent aquesta feina?”).
 
 
PASSOS A SEGUIR PER FER UNA BONA ENTREVISTA
 
1. Decidir qui volem entrevistar i què volem aconseguir amb l’entrevista. Pensa sobretot a ésser educat/da i respectuós/osa amb qui entrevistem. I al final agrair-li la seva atenció ja que potser preferiria fer alguna altra cosa i l’hem molestat.
 
2. Realitzar una pluja d’idees amb les preguntes que li volem fer. Triar aquelles preguntes que més s’ajustin als temes que ens interessen sobre aquella persona.
 
3. Portar les preguntes anotades en un full per no oblidar-les i fer-ne algunes d’esbarjo, tipus “què li agrada fer al seu temps lliure?”
 
4. Si és possible, enregistrar l’entrevista i transcriure-la després. Pensa que algunes persones entrevistades responen ràpid i no dóna temps d’anotar-ho tot i a més pots fatigar-les abans d’hora.
 
5. Aportar les dades del discurs real i sempre entre parèntesi. Per exemple: (riu), (tota seriosa), (s’emociona)… per ajudar a entendre el missatge transmès.
 
6. Tenir molta cura a l’hora de comunicar allò que ha dit la persona entrevistada. Un dels problemes actuals és quan aquesta afirma: “Jo no vaig dir que…”
 
7. Retocar una mica l’escriptura de l’entrevista. Intentar que l’escriptura sigui el màxim de formal possible.
 
8. Si es vol, es poden destacar una o dues cites.
 
9. Extreure´n el titular.
 
10. Afegir l’entrada.
 
11. I no t’oblidis de posar el nom de qui realitza l’entrevista!
​ 
Ha arribat el moment que esdevingueu periodistes per un dia i que feu la vostra entrevista a un membre de la tripulació d’un vaixell de Greenpeace. Poseu-vos mans a l’obra tenint en compte tot el que acabem d’explicar.
 
 
MATERIAL
 
- Ordinadors o telèfons mòbils amb connexió a Internet per tal de consultar un diccionari d’anglès o el traductor.
 
 
PASSOS A SEGUIR
 
1.- Feu grups de unes 4 o 5 persones.
 
2.- Trieu un dels temes proposats (cada grup n’ha de triar un de diferent) per tal d’elaborar les preguntes:
 
Tema 1: Ubicació del vaixell. Si pregunteu per les seves coordenades geogràfiques (latitud i longitud), determineu en quin oceà es troba, a prop de quin o quins continents i en què zona climàtica està.
 
Tema 2: Feina que es realitza allà.
 
Tema 3: Problemes (logístics, mediambientals, etc.) amb què es troba la tripulació. Tema 4: La vida a bord.
Tema 5: Com s’arriba a ser tripulant d’un vaixell de Greenpeace?
 
3.- Elaboreu les preguntes que realitzareu (un mínim de 3 i un màxim de 5). Les preguntes han d’estar en anglès, ja que la tripulació és multicultural i l’idioma de comunicació és sempre l’anglès.
 
Entre totes les classes es triaran les millors preguntes per tal d’elaborar una única entrevista al membre de la tripulació. La transcripció de l’entrevista serà publicada a la pàgina web del nostre institut.
bottom of page